Sälj bakverk för välgörenhet eller förening

När det gäller att samla in pengar till välgörenhet eller till din förening så är ett populärt sätt att sälja kakor, bullar, bröd och andra bakverk. Det är inte konstigt att det är så: det är något som de flesta tycker om eller har användning för, och något som du kan förbereda inför i hemmet. Men det finns några extra saker att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt.

En av de viktigaste sakerna vid den här typen av försäljning som en del kanske missar när de följer samma recept som när de bakar till sig själva är att stå ut och få kunder att tänka att det här är något de bara måste prova. Ett bra tips är att piffa till sina muffins med strössel och glasyr: det får dem att kännas lite lyxigare, gör så att de stå ut visuellt från mängden och så att de blir något som kunden lättare kan komma ihåg och tipsa sina vänner om.

Vad ska man baka?

  • Om det går att koppla bakverket till det du samlar in pengar till kan det vara en fördel, då det ger försäljningen en starkare identitet och gör det tydligare för kunder vad det är de stödjer. Exempelvis så anordnade ungdomar i Skellefteå en loppmarknad för välgörenhet till behövande där de specifikt valde att sälja bakverk efter afghanska recept, och tjänade in tusentals kronor på det.
  • I de fall när du har tillgång till en försäljningsplats där folk bekvämt skulle kunna sitta ner är det lämpligt att sälja mindre bakverk såsom bullar eller muffins som kan ätas på plats, vilka ofta kan säljas för högre styckespris än när du säljer hela paket. Under en loppmarknad i Älvsåker anordnades det ett kafé, och kunder kunde då välja mellan att äta på plats eller att ta med hem. De drog totalt in 7000 kronor, och skänkte sedan bort det som inte hade sålts till behövande.
  • Om du anordnar försäljningen i anslutning till en större försäljning så kan det passa att koppla samman bakverken till sammanhanget de säljs på. Exempelvis såldes bakverk för välgörenhet i samband med julmarknad i Sikås, och i sådana fall kan lussekatter, pepparkakor och andra julrelaterade bakverk passa bra.