Blanda second hand och nytt i sovrumsinredningen

Vill du inreda ditt hem miljövänligt? Då kan det vara en bra idé att köpa fler saker second hand. Det finns dock vissa saker som du alltid bör köpa nytt, framför allt när det kommer till sovrumsinredningen. Läs mer om vad du bör köpa nytt och vad som kan köpas begagnat.

Många människor är medvetna om konsumtionens påverkan på miljön. Därför väljer allt fler att minska sin konsumtion när det kommer till kläder, elektronik och inredning. För att inreda hållbart och miljövänligt är det bra att köpa möbler second hand. När det gäller inredningen i sovrummet är det bäst att blanda second hand och nytt. Vissa saker, exempelvis madrass och sängkläder, är bäst att köpa helt nya. Nattduksbord och lampor kan du däremot köpa i andra hand.

Vad bör du köpa nytt?

I sovrummet finns det vissa saker som du alltid bör köpa nytt, bland annat:

  • Madrass
  • Påslakan och örngott
  • Kuddar

Sängkläder och madrass håller länge om du sköter om dem, men när du handlar begagnat är det svårt att veta skickat på dem. Med tanke på att många av dygnets timmar spenderas i sängen så är det stor risk att de slits snabbt. Därför är det bäst att köpa kuddar, sängkläder och madrass helt nya så att du kan sköta om dem på bästa sätt från start. De flesta tycker även att det är betydligt fräschare att sova i en säng med madrass och sängkläder som ingen okänd person använt.

Hos NolhagaHem hittar du massor med snygga påslakan i helt nytt skick. Välj mellan vackra mönster, material och olika storlekar. Här hittar du även örngott, underlakan, kuddar och täcken. Du kan även köpa madrasskydd som ökar livslängden på din nya madrass. Välj gärna mjuka textilier och en lyxig bäddning för att skapa en trendig hotellkänsla i ditt sovrum.

Vilka textilier är bra för miljön?

Att överkonsumtion är dåligt för miljön vet nog de flesta vid det här laget. Det gäller inte minst köp av textilprodukter. Textilproduktionen har en enorm inverkan på miljön eftersom att den bland annat orsakar vattenföroreningar och utsläpp av växthusgaser. Undvik därför att köpa fast fashion och annan form av billiga textilier. Det gäller även sängkläder. Välj istället kvalitetsmaterial som är tillverkade av bra material. Tänk på att alla material påverkan miljön. Det är därför användningen som är avgörande. Ju längre du använder dina textilier, desto bättre. Den viktigaste åtgärden för att minska miljöpåverkan är därför att förlänga livslängden på de textilprodukter som du köpt, exempelvis påslakan och örngott. Välj därför kvalitet före kvantitet och sköt om dina textilier på ett sätt så att de håller länge.

Vad kan du köpa second hand?

Det finns massor med möbler och andra föremål som du kan handla begagnat när du inreder sovrummet. Nattduksbord, lampor, byråer, hyllor, fåtölj och mattor är exempel på saker som du med fördel kan handla second hand. Genom att mixa nytt och second hand kan du inreda sovrummet hållbart och samtidigt skapa en unik stil. Resultatet är ett fräscht, miljövänligt och trendigt sovrum.