Så skänker du bort pengar som arv

Att skänka bort pengar när du dör är möjligt om du skriver ett testamente. Du kan inte skänka bort eventuella barns laglott men allt annat är du fri att göra vad du vill med. Ett tips är att ta juridisk hjälp för att allt ska bli rätt.

Det står dig fritt att bestämma vad du ska göra med arvet efter dig om du inte har några barn. Ifall du har barn har de alltid rätt till sin laglott. Laglotten är alltid hälften av arvslotten. Om det finns flera barn delar de på laglotten. Resterande delen av arvslotten kan du göra vad du vill med. För att allt ska gå rätt till är det en bra idé att ta juridisk rådgivning. Många ställer sig frågan vad är juridisk rådgivning och det är när du får ett professionellt utlåtande eller yttrande kring vad lagen säger om en specifik sak. Om du inte är insatt i olika rättsliga områden är det en god idé att ta hjälp av en advokat eller jurist.

Juridisk rådgivning kan guida dig rätt

När du söker juridisk rådgivning säkerställer du att exempelvis ett testamente blir korrekt skrivet. Du kan även få information om vilka lagar och regler som gäller kring exempelvis arv. Du kan få råd inom flera olika områden som familjerätt, arvsrätt, arbetsrätt och mycket mer. När du är osäker över något som har med lagen att göra är det alltid en god idé att prata med proffs. En professionell jurist eller advokat inom det aktuella området kan ge dig rätt guidning och du kan bespara dig massor med tid och besvär.

Ge bort pengar till välgörenhet

När du tar juridisk hjälp kan du även minska osämja och problem för dina efterlevande när det kommer till ditt arv. Om du har ett tydligt testamente som följer lagen kommer det inte finnas några frågetecken. Om du inte har ett testamente kommer hela ditt arv att gå till barnen om du har barn. Ifall du har en tydlig önskan om att ge pengar till välgörenhet ska du säkerställa att det faktiskt blir så genom testamente. Du kan även ge en gåva till den välgörenhetsorganisation du har i åtanke innan du går bort.