Så stöttar du bäst vännen som sörjer

Att kunna vara ett stöd när sorgen plötsligt slår ner hos en vän är viktigt. Det finns flera olika saker som du kan göra för att visa medmänsklighet i sorgen din vän känner. Din närvaro som vän är betydelsefull även om den inte kan plocka bort sorgen.

När en vän förlorar en släkting kommer sorgen på besök. Genom att visa medmänsklighet under sorgeperioden kan du stötta din vän. Det är individuellt vad en person i sorg behöver för stöd. Men att finnas där i olika situationer är en bra idé. Det är inte alltid att personen i fråga vet vad hen behöver. Du kan exempelvis följa med när vännen ska göra praktiska saker som att titta på kistor inför begravningen. Att titta på en kista gör det hela mer verkligt och att du då finns där som en stöttepelare kan vara avgörande för din vän. Genom din närvaro kan du bidra till att rätt kista kan väljs ut. Under själva begravningen är det bra att visa ditt stöd genom närvaro även om du inte kände personen som avlidit.

Konkreta tips för att visa medmänsklighet:

  • Lyssna
  • Visa ditt stöd
  • Hjälp till med praktiska saker.
  • Överge inte din vän.

Visa att du finns där

En av det viktigaste sakerna du kan göra för din vän som sörjer är att fortsätta höra av dig regelbundet. Du kan exempelvis ringa, skicka mejl, sms eller ett vykort bara för att uppmärksamma personen på att du finns där. Alla reagerar olika vid sorg och orkar därför också olika mycket under den värsta sorgeperioden. Det kan vara svårt att veta vad just din vän behöver men du kan försöka gå till dig själv och fundera över vad du hade behövt i en sådan situation.

Ha tålamod med en vän som sörjer

Du kan även visa din medmänsklighet genom att bidra med praktiska saker. Det kan vara att komma över med färdiglagad mat eller att hjälpa till med planeringen av begravningen. Det är även bra att ha tålamod med din vän. Hen behöver ta den tid som behövs för att sörja. Det kan vara svårt som utomstående att hänga med i alla svängningar under sorgeperioder. Men ge inte upp din vän och var inte för hård.